Научете повече за DPF филтъра за твърди частици

Що се отнася до дизайна, филтърът за твърди частици DPF е пчелна пита, изработена от високоякостна керамика с допълнително титаново покритие, депозирано по каталитичен метод. Въглеродният окис и саждите идват тук от горивната камера, утаяват се по стените. Когато са изложени на висока температура, се окисляват до неутрални елементи. Такъв филтър се монтира след изпускателния колектор и изпускателната тръба на заглушителя. И за да следи състоянието на филтриращия елемент, той съдържа сензори и електронен контролен блок. Водачът може да следи състоянието на филтъра за твърди частици с помощта на таблото за управление.

Какво да направя, ако DPF филтърът е запушен? Повече за DPF филтъра

Когато филтърът е запушен, на таблото се показва грешка. Диагностиката лесно определя, че проблемът е с филтъра, но повечето драйвери не се стремят веднага да променят този елемент. Причината за това е високата му цена.

Понякога се взема решение за премахване на филтъра за твърди частици – но не във всички случаи това решение ще бъде единственото правилно. Работата на системи със запушен филтър за твърди частици води до увеличаване на разхода на гориво. Има и спад на мощността на двигателя и неговия нестабилен празен ход. Но същите проблеми могат да възникнат и при отстраняване на филтъра – в допълнение, никой няма да ви даде гаранция, че бордовият компютър няма да се провали след подобни манипулации.

Можете да разрешите проблема, като инсталирате емулатор – електронно устройство, което симулира чист филтър за бордови компютър. Но има и начини за реанимация на филтър за твърди частици – активен и пасивен.

Как да възстановим DPF филтъра за твърди частици

Пасивната регенерация се осигурява чрез повишаване на температурата на отработените газове до 600 градуса, за което двигателят е принуден да работи при максимално натоварване. Пасивната регенерация може да се постигне и с помощта на подходящи добавки, поради които температурата на изгаряне на сажди се намалява със 100-150 градуса.

Повече за DPF филтъра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *