Вашият малък приятел е сътворил инцидент на пода! И в този случай скоростта е много важна. Колкото по-дълго оставяте петното, толкова по-трудно е да го премахнете. Изтрийте кучешката урина от килима, след което използвайте оцет, за да премахнете петното. Смесете хладна вода с 1 супена лъжица дестилиран бял оцет на чаша вода. Като алтернатива, опитайте да напръскате малко вода, смесена с малко количество препарат за пране на дрехи. След почистване подпрете вълнения килим нагоре, за да позволите на въздушния поток да изсуши напълно вълната. Това може да помогне да се сведе до минимум вероятността петното от урина да се утаи в основата на килима. Почистването на кучешка урина от килим може да бъде трудно, но не е невъзможно!

Как да премахнете миризмата на домашни любимци от вълнен килим

Ако другите методи, изброени по-горе, не са подействали върху петна от домашни любимци (като препарат и воден спрей, смес от оцет и вода или паста от сода за хляб) или просто са оставили силна миризма, опитайте тази смес. Комбинирайте 1 литър вода, 3% водороден прекис, ¼ чаша сода за хляб и 1 чаена лъжичка мек течен сапун.

Преди да използвате тази смес върху голямо петно, не забравяйте да я тествате върху малка площ от килима. Изберете малка, незабележима зона, „почистете“ я като петно, след което я оставете да престои 10 минути, за да се уверите, че това не избледнява цветовете. Това е смес от водороден пероксид, която понякога може да навреди на вълнените килими. Ако цветовете останат същите, тогава можете да използвате този разтвор за почистване на по-голямото петно.

Ако тази смес не работи или притъпява цветовете на вашия килим, свържете се с вашия производител на килими за насоки.

Как да почистите вълнен килими

Първото правило при почистване на мръсотия от вълнения килим е да запомните да не търкате килима си. Почистете леко с четка, за да отделите петна мръсотия, или я потопете с влажна кърпа. За да премахнете мръсотията от вашия вълнен килим, най-добрият метод е лек спрей с почистващ препарат. Смесете ½ супена лъжица мека течност за миене на съдове с 1 чаша студена вода и нанесете леко върху засегнатата област. Сместа с оцет също може да свърши работа.

Може да си струва да закупите лак за килими, ако се притеснявате особено за петна. Лакът за килими е силен, но работи много добре срещу твърди петна. Подготовката може да спаси килима ви.

Не забравяйте да правите обща поддръжка на килима си, включително да го почиствате редовно, за да избегнете замърсяване във влакната му. Може да се наложи килимът да се почиства с прахосмукачка по-често през първите няколко седмици, тъй като ръчно плъзганите килими се изливат, когато за първи път се вървят по тях.

Сега, когато сте въоръжени с това знание, можете да полагате грижа за вълнения килим. Вече ще фо пазите от всякакви петна, които животът може да ви хвърли!

Как да почистите вълнен килими от кучешкото пишкане