Какво е колие?

Малко информация за бижутата,  тук ще разгледаме какво е колие.

Тоест колието е това, което е около гърлото. Сега колието е бижу (или бижутерия) на твърд обръч или верижка, с добавени скъпоценни и полускъпоценни камъни, кехлибар, корали, слонова кост, дърво, стъкло от различни видове, пластмаса и други подобни. Верижка за врата с определен обем и / или сложно тъкане също може с право да се нарече огърлица.

Колието може да бъде с различна дължина, едноредово или многоредово.

Колието може да изглежда различно: отвън може да се доближи до мъниста или огърлица. Освен това различни източници дават различни дефиниции на този термин. Повечето от тях обаче са съгласни с едно нещо: елементите на колието са повече или по-малко равни по размер.

Какво е чокър?

Острото ухо веднага ще улови чужди нотки в тази много привлекателна от женска гледна точка (и пагубна – от мъжка) дума. И с право, защото идва от френската (и първоначално – от латинската) дума, означаваща нещо, носено около врата (включително яката). По същество това е същото колие, но с френски произношение. По принцип, от гледна точка на повечето бижутери и стилисти, чокърът е специален случай на колие, но с по-сложна форма. Колието изглежда по-изтънчено и богато благодарение на ясно очертаната централна част (обикновено отзад остава само лаконична верижка или обръч). Носи се на гол врат, което налага определени изисквания към облеклото. Поради късата си дължина е необходима закопчалка. В класическия вариант това е високохудожествено бижу, но има изключения.

Чокър или огърлица

В наши дни се появиха бижута, които формално могат да се считат за огърлица, но се носят върху дрехи дори с ежедневни лъкове: голяма дължина на веригата, декоративни материали като стъкло, декоративни камъни, кожа и дърво, но подчертана централна част. Така че това е чокър или огърлица? Често дори и световноизвестните стилисти се затрудняват при класифициране.

Ние от Rosset. За контакт с нас: Телефон: +359 (0) 899 100 669. София, бул. Арсеналски 2, ет.1.

Класическите примери за колиета