Съществува погрешно схващане, че животните имат страхотно обоняние и са в състояние да различават здравословната за тях храна от вредната. Всъщност това не е така. Вашият любим домашен любимец може с голямо удоволствие да яде ароматизирана храна, съдържаща добавки, които са опасни за здравето му. Заедно с експерти разбираме как да четем етикета на храната за кучета и какви съставки трябва да се избягват в състава.

Относно съставките:

Най-често месното брашно, зърнените храни (царевица), пилешката мазнина стават основният компонент на сухата храна от икономични и премиум класове. След това има различни добавки, като пробиотици, екстракт от юка, витаминни и минерални премикси, консерванти, стабилизатори, антислепващи агенти се добавят към фуражите на определени марки.

Съставът на мократа храна (също в икономичен и премиум сегмент) е месо или субпродукти от месния компонент (от 4 до 15%), различни желеобразуващи, ароматизиращи и други добавки, комплекс от мастноразтворими витамини ( A, D, E).

Ако източникът на протеин не е посочен в състава, тогава има всички причини да не се доверявате на качеството на продукта. Суровината за получаване на животински протеини могат да бъдат всякакви отпадъци от кланици и други места.

По уточнените продукти на храната за кучета:

По правило в състава на фуражи за икономически сегмент има такива абстрактни компоненти като зърнени храни, месо и карантии, протеинови растителни екстракти. Отново чие месо и чии карантии не се уточнява. Процентът също не е известен. Тези храни е най-добре да се избягват, тъй като произходът на източниците на протеин е неясен.

Карантиите са основният източник на някои микроелементи и витамини, които или липсват в мускулното месо, или са много малко. Всъщност съдържанието им във фуражите може да намали количеството на други, изкуствени добавки. От друга страна, карантиите съдържат голямо количество съединителна тъкан. Усвояемостта на техния протеин е по-ниска от тази на мускулното месо, така че високото съдържание на карантии може да повлияе неблагоприятно върху полезността на протеиновия състав. Някои кучета не абсорбират добре съединителната тъкан (хрущяла), което може да причини диария.

Ние от hranazakucheta.bg  много стриктно следим съставките на храната за кучета, които предлагаме. Поръчайте онлайн!

Важни съвети за храната за кучета