Защо е необходимо детско килимче за пълзене за стаята?

Когато бебето започне да прави първите си пътешествия самостоятелно, е време да помислите за закупуване на детско килимче за пълзене на детето. Колкото и удобен и топъл да е подът, деликатните крачета и ръчички не могат без допълнителна грижа и защита.

Съществува мнение, че закупуването на детски килим е само загуба на пари. В крайна сметка едно дете може да се движи и по обикновен килим, защото и той му осигурява да му е топло и меко.

Обаче това е заблуда, защото килимите, които са в къщата, дори и да са нови, те са силни прахоуловители. Освен това в тях заедно с праховите частици се натрупват микроби и мръсотия, дори и най-добрата прахосмукачка няма да може да го почисти напълно и докрай.

Почистване на килима

Забележка! Само редовна дезинфекция, която може да се извършва в химическо чистене, ще отговори на изискванията за безопасност на бебешка постелка за игра и пълзене. В крайна сметка в него могат да живеят буболечки. Ако няма възможност за редовна дезинфекция, тогава трябва да погледнете по-отблизо килима за детски игри.

Защо малките дечица не трябва да пълзят по пода?

Решението за премахване на килими: оставете бебето да пълзи където си иска не е най-добрият вариант, защото дори най-добрият под е изпълнен с опасности:

  • Плочките са най-опасната повърхност за детски игри. Детето може да падне и да си удари главата. Освен това плочките са студени и неудобни за игра.
  • Паркетна дъска. Може да се надуе от влага и бебето ще пълзи голи ръчички и крачета или с боди. Освен това рискът от каране на треска.
  • Линолеумът е практичен вариант. Но само ако е естествен и има мек субстрат и висококачествена топлоизолация.
  • Ламинираният паркет е удобен и практичен за родителите, но е хлъзгав за бебето, а също така не понася влага, както паркета.

За да предпазите бебето от настинки, когато седите на студен под, си струва да концентрирате игрите върху специално предназначен за него детски килим.

Детско килимче за пълзене – почистване и дезинфексация